Rundreise i Sri Lanka med mye spenning!

Sammendrag

12 dagers reise:
2 netter Sigiriya
2 netter Kandy
1 natt Adam’s Peak
2 netter Kitulgala
2 netter Unawatuna

Pris fra Nok 19 190,- pr. person fra Oslo, når 2 personer reiser sammen og deler rom.

Inkludert

Fly Norge-Colombo t/r.
All transport under reisen.
Rundreise i privat bil med sjåfør.
9 overnattinger med frokost.
Trekking tur i Kandy.
Tilskudd til Reisegarantifondet.

Dag 1 Norge

Avreise fra Oslo

Dag 2 Sigiriya

I dag ankommer du til Sigiriya – en lille, hyggelig by, oppkalt etter Sigiriya-klippen (Løveklippen). Løveklippen er en av de største severdigheter i Sri Lanka, som er en ca. 200 meter høy klippe. En av Sri Lankas tidligere konger bygget et gigantisk palass på toppen rundt 5. århundre, her var festningen, palasset, noen vakre hager, svømmebassenger, fontener og skulpturer. For å komme opp på toppen så må man gå opp en kjempe lang trapp. På veien er det mange fresko-malerier av kvinner som er over 1.000 år gamle, kongen likte veldig godt damer og hadde mer enn 500 koner. Oppe på toppen skal du ta det stille og rolig, det er bare så vakkert at man nesten ikke kan tro det. Du ser konstruksjonen av de gamle bygningene, og utsikten strekker seg milepæler. Du kan se tretopper, jungler, fjell og uberørt natur, så langt øyet rekker. Turen går fort (husk å strekke ut når du kommer ned, ellers får du vondt i leggene i morgen) og plutselig er du omgitt av selgere som vil at du skal kjøpe alt, både vakre og spennende ting.

Dag 3 Sigiriya

Bruk denne dagen til å gå på toppen av løveklippen, hvis du ikke rakk det igår. Du har også flere forskjellige muligheter for heldagsudtflukter. Er du interessert i historie, så må du gå til enten Anuradhapura, en av de gamle kongelige hovedstadene, eller til Polonnaruwa, som er sannsynligvis den mest spennende av de to, for her er alle de gamle templene, monumentene osv., samlet i et mindre område. Er du mer interessert i natur og elefanter, så anbefaler jeg å turen til Minneriya National Park. Det er mulig å kombinere nasjonalparken og Polonnaruwa hvis du vil besøke begge steder. Snakk med sjåføren din om alternativene. Vil du prøve noe helt annet, og er i området fra november til april, kan du gjennom vår agent Rasith, bestille en tur i luftballongen, hvis været tillater det! En fantastisk og annerledes måte å oppleve naturen på og se klippen ovenifra.

Dag 4 Kandy

I dag går turen videre, og første stopp i dag kan være ved Dambulla – det største og best bevarte tempelet i Sri Lanka.

Oppe på toppen av en stor klippe venter guidene – velg en (det koster så ikke mye), og begynn rundturen i de berømte hulene. I en grotte er det 48 store Buddhafigurer, noen i tre, noen i murstein. En av dem er nesten 14 meter lang! Her er det høytidelig og verdig, og mange Srilankere kneler og ber en liten bønn. Den neste hulen er enda finere og 300 år eldre. Den ble laget for nesten 2.000 år siden. Buddha statuene er mer grasiøs, taket er malt og du kan se de gamle fresko-maleriene overalt. Etter en denne opplevelsen kan du be sjåføren kjøre deg til et juice-sted og få litt fersklaget juice med ananas og avokado, eller kanskje litt yoghurt laget av vannbøffelmelk?

Hvis du har lyst, kan du også besøke den eldste steinbygningen i landet – Nalanda Gedige. Deretter starter «The Spiceroad» – en strekning på ca. 5 km på veien mod Kandy. Her er der hundrevis av små økologiske gårder som dyrker helt naturlige medisiner laget av krydder og planter.

Mange av våres beste medisiner kommer opprinnelig fra Sri Lanka. Under kjøreturen i dag kommer du opp i 1.000 meters høyde, der klimaet er ideelt, så alt kan vokse her. Spennende er det her ihvertfall, og du kan kjøpe kremer mot alt! Du kan stoppe og besøke Spice og Herbal Garden, et sted hvor en masse forskjellige urtehager er samlet.

Sent i ettermiddag når du frem til Kandy, øyas nest største by. Byen, som er et gammelt kongerike, er bygget omkring en innsjø i en vakker dal, omgitt av fjell, elver, innsjø, fossefall og landets største elv, Mahaweli Ganga. Siden Kandy har en gang vært en gammel hovedstad og kongeby, vil du oppleve gamle og flotte gater når du går rundt i byen. Selv om Kandy er Sri Lankas nest største by så er det ikke kaotisk, men nærmest sjarmerende på grunn av den gamle arkitekturen. Du finner mange forskjellige restauranter og et stort kjøpesenter i byen med 400 butikker. Ett av Kandys hovedattraksjoner er templet med Buddhas hellige tann. Det er et enkelt, men et veldig stort tempel og alle er veldig ærverdige der oppe. Som navnet indikerer, har templet en av Buddhas tenner, som et hellig minne, men dessverre blir den kun vist en gang hvert fjerde år. En av de tingene som du bør se mens du er i Kandy, er den traditionsjonelle kandydansen, hvor danserne er kledd ut, spyr ut ild og går på glødende kull. Showet foregår på en teaterscene og er verdt et besøk. Hvis du er heldig og er i Kandy i juli eller august (den bestemte datoen varierer avhenig av når det er fullmåne), vil den Esala Perahera festivalen bli holdt i ca. 10 dager med tog av dansere, akrobater og elefanter, som har blitt dekorert med gull og edelstener – også elefantene!

Dag 5 Balana

Du starter dagen med en tidlig morgen trekking tur gjennom den skjønne, grønne naturen til den lille byen Balana. Underveis går du gjennom Gannoruwa, som er kjent for å været midtpunktet for slaget mellom portugiserne og kandyanerne i 1638. Du vandrer også forbi vakre templer, både i Suriyagoda og Dodanwela. I Dodanwela-templet sier historien at Kong Rajasingha II forlot sin krone og sitt sverd til templets guder, som takk for at de hadde hjulpet ham med at vinne krigen over portugiserne i Gannoruwa. Deretter går du gjennom landsbyen Danture, der risfeltene engang var slagmark under et av de avgjørende slagene under krigen. Fremme i Balana ser du byens eldgamle fort, som ble bygget i 17. århundre, og som nå er overgrodd av ugress og planter. Du spiser en deilig frokost, før du tar turen tilbake til Kandy.

Du kan også velge å ta en tur til Udawattakale Nationalpark og se den skjønne naturen og parkens mange historiske steder.

Om ettermiddagen kan du besøke Dalada Maligawa, også kjent som Tanntemplet. Der er Buddhas hellige tannrelikvie. Det er et enkelt, men meget stort tempel, og alle er veldig ærverdige der oppe. Som navnet indikerer, har templet en av Buddhas tenner som et hellig minne, men som dessverre bli kun vist frem én gang hvert fjerde år. Tannen skal ha kommet til Sri Lanka med en prinsesse fra Sør-India for 1.600 år siden og endte opp i Dalada Maligawa i det fine tempel. Det sies at den hellige tann gir makten til den som eier den, og derfor skal ha blitt kjempet intensivt for den gjennom tidene. Se deg rundt i den skinnende hvite, enkle tempelområdet og nyt synet av de gyldne, historiske statuene.

Dag 6 Adam’s Peak

I dag skal du videre til det hellige fjellet, Adam’s Peak. Turen består av mindre veier og det forventes en del «humper». Du skal bo i byen Dalhousie ved foten av Adam’s Peak.

Adam’s Peak er en helt fantastisk opplevelse. Det er et 2.243 meter høyt fjell i det sentrale Sri Lanka, hvor du kan nyte en helt fantastisk soloppgang og utsikt. Adam’s Peak heter ‘Sri Pada’ på singalesisk, som betyr hellig fotavtrykk. På toppen av fjellet er det en inntrykk i klippen som ligner på en stor fot. Både kristne og muslimer hevder at det er Adams fotavtrykk fra den første gangen han satte foten sin på denne jorden. Mens hinduene mener at det er Shivas, og buddhistene antar at det er Buddhas. Fotavtrykket bli i dag passet på av de buddhistiske munkene, og her er det også et tempel. Men flere tusener av pilegrimer fra alle religioner går hit hvert år for å be.

Det kan være lurt å legge seg tidlig om du vil klatre opp fjellet, så du kan starte å klatre midt på natta og oppleve soloppgangen fra toppen.

Dag 7 Adam’s Peak – Kitugala

Turen opp de 5000 trinnene ca. 3 timer og bør starte kl. 2 om natten for at nå til toppen før soloppgangen. Det er gatelamper langs trappen hele veien opp, så du kan godt se hvor du går, men det er en veldig hard tur! Ta flere pauser ved de små bodene og hvil bena. Få vann, te og en litt snacks underveis. Utsikten over fjellet mens solen står opp er helt utrolig, og du blir nærmest religiøs eller overtroisk av å oppleve noe så sterkt og så vakkert! Turen nedover, også på 5.000 trinn, er en helt ny opplevelse, fordi du nå kan se det vakre landskapet med alle de teplantasjene i området. Du har sikkert fått ømme ben, så husk å strekke deg godt ut når du kommer helt ned! Merk: Det er best å bestige Adam’s Peak fra november til april – resten av året er det mer tåkete.

Når du kommer ned igjen, tar du deg en liten matbit før kjøreturen til Kitulgala begynner, der hvor du skal ligge i telt. Kitulgala er et naturområde i det sentrale Sri Lanka. Regnskogen er tett og den brede Kelani-elven gir muligheter for svømming og river rafting. Naturen er også god til trekking og turer på mountain bike. Elva er faktisk veldig kjent, da den berømte filmen «Broen over Kwai» ble spilt inn her.

Dag 8 Kitugala

Det er mange aktiviteter i dette området, så det er bare å velge hva du vil gjøre…

Du kan ta en tur gjennom jungelen der en guide forteller deg hva du ser underveis. På den ca. 2 timers lange turen ser du både vakre bananpalmer, gummitrær og sago-palmer, der det produseres det veldig søte sukkeret som kalles ‘jaggery’. Fugler flyr gjennom luften og mange av dem er ganske unike for Sri Lanka. Du ser både bekk eller kanskje et fossefall.

Du kan også sykle ca. 10 km til den over 30 000 år gamle Belilena-grotten. Der har det blitt funnet skjeletter, som er ca. 32 000 år gamle, men idag er det bare flaggermus som bor i grottene. Inngangen ligger vakkert inn i jungelen på et høydedrag som er 2 km høy. Her får du en fantastisk utsikt over jungelen og gummiplantasjen.

Ja- og så er det rafting i gummibåter og mange andre aktiviteter på elva.

Dag 9 Unawatuna

I dag skal du til Sri Lankas sydvestlige kyst, Unawatuna. Unawatuna er en hyggelig og veldig liten kystby. Det er en strandby som har utviklet seg innen turisme, så her er mange små suvenir butikker, hyggelige restauranter og hoteller. Unawatuna ligger i en bukt og er beskyttet av et korallrev, som gjør at vannet er roligere her enn på andre strender i Sri Lanka – i hvert fall i høysesongen. Det er masse fisk og skilpadder i havet ved stranda og gir dere gode muligheter for dykking. Under avle sesongen kommer skilpaddene til enkelte steder av stranden for å legge eggene sine. På en kor spasertur langs stranden hører du musikken fra strandens restauranter og barer, og overalt møtes du med et smil og høflighet. Der er en avslappet stemning på stranden, selgerne er ikke påtrengende og du bør definitivt gå deg en tur til vestsiden av stranden, der finner du Sunset Point. Dette er en klippe hvor du har mulighet til å se den vakre solnedgangen over havet. Hvis du vil prøve noe mer, som du kan du ta med deg hjem til Danmark, så kan du lære deg å lage fantastisk mat på matlaging kurset. Du kan også leie en sykkel og sykle langs stranden. Hvis du er heldig så får du se fiskerne hive dagens fangst i land, kanskje kjempe rokker, hammerhaier, sverdfisk eller tunfisk. Du kan også velge å bo i Hikkaduwa litt lenger vest for kysten. Her er det også fine hoteller!

Dag 10 Unawatuna

Unawatuna ligger tæt på den enestående, gamle, smukke by Galle. Galle er Sri Lankas tredjestørste by, og er et virkelig charmerende sted, hvor mange minder fra kolonitiden stadig er at se. Derfor er byen også på UNESCOs verdensarvsliste, og i hele den gamle bymidte bærer huse og kirker præg af kolonitiden – både den hollandske og den engelske. Byens store fort blev opført af portugiserne, efter de havde indtaget byen i 1587, og siden da fordrev hollænderne den portugisiske kolonimagt og videreførte og udbyggede fæstningsværket i 1640. Fortet blev senere overtaget af briterne, da hollænderne forlod landet. Her er også en herlig, gammel bymur, hvor folk vandrer rundt om aftenen, og derudover byder byen på kunstgallerier og antikvitetsforretninger og mange små gader med butikker, barer og smarte restauranter.

Hvis du har lyst til at være aktiv, kan du tage på forskellige cykelture med guiden Chameera, som ved en hel masse om området. Hans cykler er af rigtig god kvalitet, og der er selvfølgelig også cykelhjelme. Chameera viser dig alt, hvad der er værd at se, og han kan fortælle små, sjove historier om alle seværdighederne. Du kan vælge en tur rundt i Galle, der bl.a. går forbi fortet, som næsten ligner en hel lille by. Turen tager fire timer, og du får vand og forfriskninger undervejs. Du kan også komme på en tur rundt i lokalområdet. Chameera kender området ud og ind og vil tage dig med rundt til små landsbyer, en lagune, frodige mangroveskove, templer og grønne rismarker. Undervejs vil Chameera vise dig alle de spændende planter og urter, der vokser i området – her vokser blandt andet krydderier, som du kan smage. Turen er to timer lang, og du får noget at drikke og små snacks undervejs.

Er du interesseret i planter og natur, så kan du også vælge at tage en tur på 4-5 timer til Kaneliya Rainforest, der ligger ca. 36 km. fra Galle. Her er kan du vandre i den smukke natur, se vandfald og spejde efter aber, fugle og vandfald – og husker du badetøjet, får du måske også chancen for at bade i kølige, naturlige pools.

Dag 11 Colombo

På tide å pakke kofferten og reise tilbake til Norge.

Dag 12 Norge

Ankommer Gardermoen

Ta kontakt for mer informasjon eller be om tilbud.
Kontakt Berg Reiser AS på tlf 91 79 00 85 eller mail post@bergreiser.com